KudoZ home » anglisht në shqip » Mjedis dhe Ekologji

soil erosion

shqip translation: erozioni i tokës

Advertisement

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
REGJISTRIM NË FJALOR (RRJEDH NGA PYETJA E MËPOSHTME)
termi apo fraza anglisht:soil erosion
përkthimi shqip:erozioni i tokës
Mundësitë e zgjedhjes:
- Jepni kontributin tuaj për këtë term
- Include in personal glossary

For term searches and specialty glossaries, please try the new GBK glossaries
07:58 Sep 7, 2009
përkthime anglisht në shqip [PRO]
Science - Mjedis dhe Ekologji
Additional field(s): Bujqësi
termi apo fraza anglisht: soil erosion
Kuptimi from Biodiversity & human health:
The loss of topsoil through silt-laden runoff , strong winds, or other forces that transport soil away from its natural location.

Fjali shembull:
 • Soil erosion by water, wind and tillage affects both agriculture and the natural environment. soil erosion site
 • The potential for severe soil erosion is a consequence of wildfire because as a fire burns it destroys important plant material and the litter layer that stabilizes soil and slows water movement after severe rainstorms. Biblioteca Universia
 • On commercial farm lands, overstocking, mono-cropping, and the ploughing of marginal lands unsuitable for cultivation has led to soil erosion and desertification. Enviro Facts
Glossary-building KudoZ
This question was created by:


This question is closed

erozioni i tokës
Kuptimi:
Shqiperia si vend mesdhetar eshte teper i prekur nga erozioni i tokes. Ai verehet ne te gjithe territorin e vendit dhe shfaqet ne forma te ndryshme, si gerryerje siperfaqesore e tokes, e brigjeve te lumenjve, e perrenjve, transport i depozitimeve te ngurta e zhavoreve, shkarje e shembje masive apo te lokalizuara, si dhe degradim fizik e kimik i tokave.
Përgjigja e zgjedhur është dhënë nga:

Juliana Cullafiq
Shqipëri
Grading comment
Janë dhënë 4 pikë KudoZ për këtë përgjigje

Advertisement


Summary of translations provided
5 +4erozioni i tokës
Juliana Cullafiq


  

Translations offered


54 minuta   Niveli i sigurisë: Answerer confidence 5/5 miratimi i kolegëve (neto): +4
erozioni i tokës


Kuptimi from Mjedisi sot:
Shqiperia si vend mesdhetar eshte teper i prekur nga erozioni i tokes. Ai verehet ne te gjithe territorin e vendit dhe shfaqet ne forma te ndryshme, si gerryerje siperfaqesore e tokes, e brigjeve te lumenjve, e perrenjve, transport i depozitimeve te ngurta e zhavoreve, shkarje e shembje masive apo te lokalizuara, si dhe degradim fizik e kimik i tokave.

Fjali shembull:
 • Erozioni eshte procesi natyror i veprimit te ujit dhe eres mbi token. Megjithate, shkalla e erozionit mund te rritet shume nga aktivitetet e papershtashme te njerezve. Nivelet e larta te erozionit paraqesin nje sere problemesh dhe te gjitha jane te pranishme sot ne Shqiperi, perkatesisht: Prishja e cilesise e tokes dhe humbja e pjellorise; - Gazeta 55  
 • Natyra e virgjer, ajri, toka dhe uji i paster mbi te cilat qendron bukuria e jetes tone, e cila kerkon nje pune te vazhdushme dhe te organizuar mire nga ana teknike,ku mbi bazen e pervojes se vendeve te zhvilluara, ne nuk duhet te krijojme “oaze” e ta lemë te degradojë, kjo si pasoje e erozionit te tokes, te ndotjes se vendit nga zonat industriale, te demtimit nepermjet prerjes dhe djegies masive te pyjeve si dhe demet e shkaktuara nga mbushet e lumenjte e liqenet me mbeturina, me shishe e qese plastike. - Infoarkiv  
 • Rastet e Synejt dhe Karavidhit të Kavajës, ku si rezultat i erozionit të tokës u shkatërruan një numër i konsiderueshëm banesash, janë një dëshmi e mosmenaxhimit të ndotjes së tokës. - Gazeta Shqip  

Shpjegim:
Njihet edhe si "gërryerja e tokës".
Juliana Cullafiq
Shqipëri
Local time: 01:12
Gjuha amtare: shqip
Pikët PRO në këtë kategori: 16

Votes in favor of/against selecting this as the best translation of the term asked
Yes  Roland_Lelaj: Urime Juliana! Personalisht pëlqej versionin "gërryerja e tokës" si term i shqipëruar dhe tashmë i përdorur gjerësisht. Erozioni përdoret gjithashtu shpesh por le ti japim përparësi termave në shqip që kanë arritur të zenë një vend në fjalorin tonë.
4 orë
  -> Faleminderit Roland. E përktheva "erozion" sepse kështu e kemi përdorur në lëndën e ekologjisë në fakultet. Por jam dakord me mendimin tënd që duhet të mbështesim sa më shumë të jetë e mundur termat në shqip.

Yes  Fabiana Papastefani-Pezzoni: Gërryerja e tokës. Nëse zgjidhet si përgjigje kjo e juaja, Juliana, do të preferoja që të vendosni si mundësi të parë gërryerjen e pastaj edhe erozionin, gjë që përdoret shumë gjithashtu, por jam dakord me Rolandin ;). Punë të mbarë, Fabiana
3 ditë17 minuta
  -> Faleminderit Fabiana :))

Yes  Monika Coulson
3 ditë6 orë
  -> Faleminderit Monika :))

Yes  Albana Dhimitri: Gërryerja e tokës
68 ditë
  -> Faleminderit Albana :). Mendoj se "gërryerja e tokës" është përkthimi më i përshtashëm për tekstet që i drejtohen lexuesit të thjeshtë. Ndërsa për tekstet shkencore, "erozion" është më e përshtatshme. Këtë e them nga përvoja në këtë fushë.
Login to enter a peer comment (or grade)
The glossary compiled from Glossary-building KudoZ is made available openly under the Creative Commons "By" license (v3.0). By submitting this form, you agree to make your contribution available to others under the terms of that license.
Creative Commons License

Kthehuni tek lista KudoZ


KudoZ™ translation help
Rrjeti KudoZ siguron një strukturë që përkthyesit dhe të tjerët të ndihmojnë njëri-tjetrin me përkthime ose shpjegime termash dhe frazash të shkurtra.See also:Term search
 • All of ProZ.com
 • Kërkim termi
 • Punët
 • Forume
 • Multiple search