Lista globale ProZ.com e shërbimeve të përkthimit
 The translation workplace
Ideas
KudoZ home » anglisht në shqip » Ligjore/Patenta

due process

shqip translation: proces i rregullt ligjor

Advertisement

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
REGJISTRIM NË FJALOR (RRJEDH NGA PYETJA E MËPOSHTME)
termi apo fraza anglisht:due process
përkthimi shqip:proces i rregullt ligjor
Regjistruar nga: Monika Coulson
Mundësitë e zgjedhjes:
- Jepni kontributin tuaj për këtë term
- Include in personal glossary

22:48 Oct 19, 2002
përkthime anglisht në shqip [PRO]
Law/Patents
termi apo fraza anglisht: due process
Më duhet termi i saktë në shqip i shprehjes ligjore "due process".

Due Process në anglisht është: An established course for judicial proceedings or other governmental activities designed to safeguard the legal rights of the individual.

Po në shqip si i thonë? Ju lutem më ndihmoni nëse e dini. Faleminderit.
Monika Coulson
Local time: 20:42
Due process ne shqip do te thote proces i rregullt ligjor
Shpjegim:
Monika!
Me sa mbaj mend ne kemi komunikuar me pare bashke n.p.m emailit. Due process ne shqip do te thote proces i rregullt ligjor ndersa fjale per fjale fjalia jote do te perkthehej si me poshte.
Ata me shpjeguan te drejtat dhe procedurat e procesit te rregullt ligjor. Nuk eshte proces i rregullt gjyqesor pasi ky term nuk eshte gjithperfshires. Mundet qe procesi te jete edhe administrativ, ligjor dhe jo vetem gjyqesor. Mund te jete edhe rast shkarkimi dhe prape duhet te respektohen parimet e nje procesi te rregullt ligjor qe do te thote zbatimi i nje teresie rregullash qe garantojne nje proces te drejte ndaj nje personi te caktuar.
Due process eshte i ngjashem me termin qe perdorin sistemet CIVIL LAW fair trial.

gjithe te mirat
ROLANDI GJONI
Përgjigja e zgjedhur është dhënë nga:

Roland Gjoni
Local time: 04:42
Grading comment
Faleminderit shumë Roland për ndihmën tënde. Dua të falënderoj edhe Anilën për ndihmën e saj, megjithatë mendoj se varianti i Rolandit, ashtu siç e shpjegon edhe ai në përgjigjen e vet, është më i plotë dhe më i gjerë. Në rastin e përkthimit tim bëhet fjala për një "school hearing" për të përcaktuar nëse fëmija ka apo nuk ka paaftësi. Pra në këtë rast të veçantë, nuk bëhet fjalë për një proces gjyqësor në gjykatë, vetëm një seancë dëgjimore në shkollë (ndoshta edhe unë duhej ta kisha përcaktuar më mirë në pyetjen time këtë hollësi). Megjithatë, dua të falënderoj të edhe Anilën edhe Rolandin për përgjigjet e tyre të shpejta dhe shumë të vlefshme.
Janë dhënë 4 pikë KudoZ për këtë përgjigje

Advertisement


Përmbledhje e të gjitha përgjigjeve të dhëna
5 +1Proces i rregullt gjyqësor
Anila Mayhew
5 +1Due process ne shqip do te thote proces i rregullt ligjorRoland Gjoni
3nen procesxxxandrin


Discussion entries: 1

  

Përgjigjet


6 orë   Niveli i sigurisë: Answerer confidence 5/5 miratimi i kolegëve (neto): +1
Proces i rregullt gjyqësor


Shpjegim:
Due process - proces i rregullt gjyqësor

They explained to me the due process rights and procedures - Ata më shpjeguan procedurat dhe të drejtat individuale të procesit të rregullt gjyqësor

This is the term they used at the Court of Cassation when I was working with them in Albania a few years ago.

I have also seen it translated in the following long explanation:

due process of law - procedura të caktuara që duhet të ndiqen për të mbrojtur të drejtat e njeriut


    Webster's dictionary
Anila Mayhew
Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Local time: 19:42
Gjuha amtare: shqip
Pikët PRO në këtë palë gjuhësh: 4

Komentet e kolegëve për këtë përgjigje (dhe përgjigjet nga ai që u përgjigj)
pajtohem  Edlira BABAMUSTA (MCIL)
4 orë
Login to enter a peer comment (or grade)

12 orë   Niveli i sigurisë: Answerer confidence 5/5 miratimi i kolegëve (neto): +1
Due process ne shqip do te thote proces i rregullt ligjor


Shpjegim:
Monika!
Me sa mbaj mend ne kemi komunikuar me pare bashke n.p.m emailit. Due process ne shqip do te thote proces i rregullt ligjor ndersa fjale per fjale fjalia jote do te perkthehej si me poshte.
Ata me shpjeguan te drejtat dhe procedurat e procesit te rregullt ligjor. Nuk eshte proces i rregullt gjyqesor pasi ky term nuk eshte gjithperfshires. Mundet qe procesi te jete edhe administrativ, ligjor dhe jo vetem gjyqesor. Mund te jete edhe rast shkarkimi dhe prape duhet te respektohen parimet e nje procesi te rregullt ligjor qe do te thote zbatimi i nje teresie rregullash qe garantojne nje proces te drejte ndaj nje personi te caktuar.
Due process eshte i ngjashem me termin qe perdorin sistemet CIVIL LAW fair trial.

gjithe te mirat
ROLANDI GJONI

Roland Gjoni
Local time: 04:42
Pikët PRO në këtë palë gjuhësh: 12
Grading comment
Faleminderit shumë Roland për ndihmën tënde. Dua të falënderoj edhe Anilën për ndihmën e saj, megjithatë mendoj se varianti i Rolandit, ashtu siç e shpjegon edhe ai në përgjigjen e vet, është më i plotë dhe më i gjerë. Në rastin e përkthimit tim bëhet fjala për një "school hearing" për të përcaktuar nëse fëmija ka apo nuk ka paaftësi. Pra në këtë rast të veçantë, nuk bëhet fjalë për një proces gjyqësor në gjykatë, vetëm një seancë dëgjimore në shkollë (ndoshta edhe unë duhej ta kisha përcaktuar më mirë në pyetjen time këtë hollësi). Megjithatë, dua të falënderoj të edhe Anilën edhe Rolandin për përgjigjet e tyre të shpejta dhe shumë të vlefshme.

Komentet e kolegëve për këtë përgjigje (dhe përgjigjet nga ai që u përgjigj)
pajtohem  Anila Mayhew: Jam dakort me Rolandin dhe Moniken. Une thjesht mendova se po perdorej ne rastin e nje gjyqi. Konteksti percakton gjithcka ne kete rast.
1 ditë11 orë
Login to enter a peer comment (or grade)

115 ditë   Niveli i sigurisë: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5
nen proces


Shpjegim:
Une nuk mendoj se eshte nje pyetje me specifike te caktuar "due process" mund te perdoret edhe ne raste jo ligjore,financiare, teknike etj.Them se pergjigja e sakte do te ishte "nen proces" ose "proces ne vazhdim"

xxxandrin
Local time: 03:42
Gjuha amtare: shqip
Login to enter a peer comment (or grade)
Kthehuni tek lista KudoZ


KudoZ™ translation help
Rrjeti KudoZ siguron një strukturë që përkthyesit dhe të tjerët të ndihmojnë njëri-tjetrin me përkthime ose shpjegime termash dhe frazash të shkurtra.See also: